Bakan Karaismailoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle; Memleketin her köşesinde ciddi, güzel işler oluyor. Büyük altyapılar bunlar, bunları bir defa yapıyorsunuz 100 yıl boyunca kullanacaksınız. Dünyaya örnek son teknoloji muhteşem eserler. Bu sabah saat 6’da işletmeye başladık. Kağıthane’den kargo terminaline kadar 8 istasyonumuzu açtık olduk. 34 km dün açtığımız hattın uzunluğu. Bütün bu metro hatları birbirine entegre olarak dizayn edilmiş. Dün itibarıyla 280 km metro hattı vardı. Halkalı’da oturanlar Başakşehir’de oturanlar hem havalimanına gidebildiği bütün İstanbul’un Avrupa yakasına gidebilecekler. 8 tane ilçeyi birbirine bağlamış oluyoruz. Dünya genelindeki metro hatları maksimum 80km/saattir. Burası havalimanı metrosu dünyanın en hızlarından Türkiye’nin en hız yapabilen metrolarından bir tanesi oldu. 120 km/saate kadar çıkabiliyor. 34 km mesafeyi 24 dakikada alabiliyoruz. Günlük 800 bin yolcu taşıma kapasitesi var. 8 tane istasyon var.
class=”medyanet-inline-adv”>
DÜNYANIN TRANSFER MERKEZİ
Dizayn gereği sonuçta 278 metre uzaklıkta İstanbul havalimanı. Yürüme mesafesinde olan uzaklık. Baştan böyle planlandı. Kapıda olması mümkün değil orada farklı sistemler var. Bu hat planlanırken hızlı tren de planlandı. Bunlar da birbirine entegre edilecek. Havalimanı yapılırken en başta böyle tasarlandı. Dünyanın transfer merkezi burası. 278 metre mesafede yürüyerek havalimanına girmiş oluyoruz. Master plandır bu aslında. Onların planlamalarını yapıyoruz şu anda. Sabiha Gökçen’i ve İstanbul Havalimanı’nı bağlamış oluyoruz hızlı trenle. Türkiye’nin büyüme gelişme planlarını çıkarıyoruz. Hızlı tren de öyle. Hızlı tren gelecek istasyonu olacak. Bu aralar ihalesini hazırlıyoruz. Gebze ile Çatalca arasında.
class=”medyanet-inline-adv”>
SİNYALİZASYON SİSTEMİ YERLİ VE MİLLİ
Türkiye’nin en hızlı metrosu. Bu 120 ile gidiyor. Dünyada çok ender vardır. Tamamen sürücüsüz olacak. Dünyada bu işi yapan sinyalizasyon işiyle uğraşan 5 firma var. Bu kadar teknolojik işi yerli ve milli olarak çözdük. Biz şimdi yaptığımız şehir içinde yerli ve milli sinyalizasyon kullanacağız. Sistemi yöneten sinyalizasyon. Bunlar çok büyük altyapı projeleri. Havalimanı 2019’da açıldı 2020’de burada yoğunluk başladı. Dünyanın en yoğun havalimanına en hızlı metro yakıştı. 150 km’lik devasa ringden bahsediyoruz. Gebze’den binecek Yenikapı’ya ulaşacak. Yenikapı’dan Gayrettepe’ye ulaştığında havalimanına gidebilecek.Başka bir ulaşım aracına gerek kalmadan seyahatini gerçekleştirebilir. Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı da raylı sistemle bağlanmış durumda. Bu şehri kurtaracak olan bu yatırımlar.